Vindmøller er et stort satsningsfelt nasjonalt og internasjonalt.
Som de fleste energikilder har også vindmøller møtt motstand. Argumentene går ofte på det estetiske, støy og at vindmøller forstyrrer dyr og fugleliv. Komersielle vindmøller er store og vingetippen beveger seg raskt. Fugler som kommer inn i “rotasjons planet” vil lett bli skadet. Dette har vært et problem bla. for ørner. Vindmøller kan også være et problem for dyr som feks. rein. Etter kalving har reinen en sårbar periode der de ikke bør forstyrres unødvendig.
En løsning på disse problemene kan være å legge vindmøllene langt til havs. På denne måten slipper man de ovennevte problemene samtidig som man kan oppnå gode vindforhold. Vindmøller til havs gir oss ekstra utfordringer i forbindelse med design, installasjon og drift. Dette gir igjen interessante oppgaver for ingeniører generelt, mariningeniører spesielt.
Man kan også plassere "vindmøllen" i vann. Dette kan være interessant feks. i en sterk tidevannstrøm eller i en elv.
Vi skal se nærmere på teori som vi må ha kontroll på før vi går igang med å lage en vindmølle. Teorien vil ha mange fellestrekk med propellere, men siden vindmøllene skal produsere energi og en propell vil absorbere energi kan vi ikke bruke propell-data direkte.
Under vil du finne teori, oppgaver og byggetips som kan være nyttige om du skal jobbe med vindmøller, feks. designe din egen vindmølle.